Monòleg La idea d’Europa, d’Oscar Intente

El monòleg La idea d’Europa, d’Oscar Intente, basat en l’obra homònima de George Steiner, clourà el cicle de conferències organitzat per l’Institut d’Estudis Nahmànides i la Càtedra Ferrater Mora. L’acte tindrà lloc al Pati del Centre Bonastruc ça Porta demà dimarts, 12 de juny a 2/4 de 9 del vespre. L’entrada és gratuïta.

En el cicle “L’aportació jueva a la idea d’Europa” s’ha abordat la qüestió de fins a quin punt el poble jueu ha contribuït des de diferents vessants a forjar la idea d’Europa. Així, s’hi han tractat diversos aspectes, des de la presentació del corrent historiogràfic creat per l’École des Annales, fundada per Marc Bloch i Lucien Febvre, en una conferència brillant de Joaquim Nadal, fins a l’anàlisi impecable del pensament de Hannah Arendt feta per Fina Birulés, passant per l’excel·lència de Teresa Forcades parlant de la filosofia de Simone Weil, i per la força literària d’Antoni Martí Monterde en parlar de Stefan Zweig i de la seva “Europa perduda”.

La cloenda del cicle arriba en forma monòleg per part d’Òscar Intente, acompanyat del músic Ferran Martínez. La idea d`Europa és el títol d`un llibret de George Steiner que tracta sobre el fet europeu, però que, segons Intente, és sobretot una història de civilització: “Steiner, jueu, filòsof, humanista, literat, austríac refugiat a Amèrica de la persecució nazi, parla del cansament produït per la història que ens cau com un pes al damunt, amb episodis d`una brutal atrocitat, però que és, alhora, un territori de conquesta individual i col.lectiva; alerta del perill d`un ensopiment que caldrà combatre amb els valors nascuts amb la idea de la Raó. I afirma que el geni d`Europa és el de la diversitat. L`objectiu, la unió. Com lliga una cosa amb l`altra ?. Segons el pensador, cal encarar amb coratge els nous reptes i analitzar el paper de la religió cristiana en el foment de l`odi al jueu, un verí que ha fet molt de mal en l`ànima europea. I cal assumir amb responsabilitat la pròpia història per poder projectar una idea de futur”

Tal i com va escriure l’any 2010 Manuel Cuyàs sobre l’obra de Steiner: “l’’escriptor i pensador d’origen jueu és molt crític i sever amb l’Europa que va començar el segle XX a Sarajevo i va acabar a Sarajevo, amb aquesta imatge brillant seva que dibuixa una paràbola que conté una gran destrucció;  però Steiner és també, i sobretot, un gran patriota d’aquesta Europa que, amb un peu a Atenes i un altre a Jerusalem, ha dibuixat una altra paràbola, un arc triomfal pel qual han desfilat Plató, Isaïes, Jesucrist, Shakespeare, Mozart, Beethoven, Marx, Freud, Einstein…..”. També hi podríem afegir Arendt, Weil, Némirovsky, Salomon, Levi-Montalcini, Ginzburg  i tantes d’altres. 

Des de la tauleta del cafè que els acull, Steiner i Intente parlen de la Idea d’Europa i del mosaic de llengües europeu. Escriu Steiner i diu Intente: “No hi ha llengües petites. Cada llengua expressa, conté, transmet no només una càrrega de memòria singular d’allò ja viscut, sinó també una energia evolutiva del seu futur, una potencialitat per demà”. I afegeix:  “Demà” vol dir esperança, no cal que els ho expliqui. Esperança en Europa i els europeus”.

Aquest dimarts, l’obra d’Intente i la idea de Steiner es podran sentir i escoltar al call de Girona, en un entorn que faria les delícies del mateix Steiner (de fet, ja les en va fer; Steiner va ser aquí ja fa uns anys…) i que farà, de ben segur, les delícies de tot el públic.

El monòleg és la cloenda del cicle de conferències organitzat per l’Institut d’Estudis Nahmànides (Patronat Call de Girona) i la Càtedra Ferrater Mora (UdG), que ha comptat amb prop de 250 assistents i que s’ha centrat en invocar la idea d’Europa com un mantra persistent i a voltes descoratjador, però també com un objectiu ple d’esperança.