Lectures Fons Raimon Panikkar 2018

Ja podem anunciar les Lectures Fons Raimon Panikkar d’aquest any 2018, i que formaran part de la programació de l’Any Panikkar, en motiu del centenari del seu naixement.
Com veureu al programa, la primera sessió tindrà lloc el dimecres 28 de febrer, a les 18:30h, i serà conduïda per Xavier Serra Narciso, catedràtic emèrit de Filosofia de secundària, amb el títol “Ken Wilber — Raimon Panikkar: convergències”. Tindrà lloc a l’Aula Aurora Bertrana de la  Biblioteca Barri Vell de la Universitat de Girona.

El Seminari Raimon Panikkar d’aquesta Càtedra Ferrater Mora organitza les Lectures Fons Raimon Panikkar, amb la col·laboració de la Biblioteca del Barri Vell de la Universitat de Girona, per resseguir qualsevol petit fil de l’immens tapís que formen els textos que el teixeixen i fer-ne una presentació, tot i generant uns interdisciplinars i interculturals guions i materials que, junt amb la gravació de la sessió, es posen a disposició de tothom.

Ken Wilber - Raimon Panikkar: convergències

Xavier Serra Narciso, catedràtic emèrit de Filosofia de secundària, diplomat en Teologia i Ciències religioses i membre del Seminari Raimon Panikkar - UdG, ens mostrarà els paral·lelismes i confluències que es troben en l’obra de dos autors que d’entrada no tenen cap relació, tot i que Panikkar tenia notícia d’aquest gran autor de la psicologia transpersonal —en el fons hi trobem dos textos seus—, i Wilber en un dels seus darrers llibres, fa referència a la «molt interesant obra de Panikkar» pel que fa a la renovació del cristianisme.

Krishnamurti en l’obra i en el Fons Panikkar

Emili Puig Vilaró, mestre, educador social i llicenciat en Psicopedagogia. Treballa de Professor d’FP d’Intervenció Sociocomunitària i de Professor Associat Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Doctor en Educació. Professor convidat de la University of Calcutta i a la Visva-Bharati University. Coneixedor i apassionat de l’obra de Jiddu Krishnamurti. Ens parlarà a grans trets de les principals coincidències entre Jiddu Krishnamurti i Raimon Panikkar pel que respecte a la seva vida i al seu pensament. També de les anotacions de Panikkar que hi ha en els llibres de Krishnamurti que es troben al Fons.

L’iniciàtic viatge a l’Índia

Neus Crous Costa, professora a la Facultat de Turisme de la UdG especialitzada en la dimensió sociocultural del turisme i membre de l’Institut de Turisme Religiós i Peregrinació, ens parlarà de la dimensió iniciàtica del viatge vers les llums d’orient, prenent com a referències el mateix Raimon Panikkar i altres intel·lectuals com Mircea Elíade, presents en el Fons Panikkar.

Diàleg en els límits del pensar: Panikkar conversa amb Heidegger

Maria Cucurella Miquel, llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i traductora de diversos llibres de filosofia com La ciudadela interior de Pierre Hadot o Cinco meditaciones sobre la muerte de François Cheng, ens parlarà a grans trets de les principals divergències entre Heidegger i Raimon Panikkar pel que respecte a la visió que cadascun d’ells té de la relació entre «pensar» i «ésser», arran de l’encontre que va tenir lloc entre els dos filòsofs a Freiburg in Breisgau el 1953 i, sobre tot, de les anotacions de Panikkar que hi ha en els llibres de Heidegger que es troben al Fons.

Dharma: l’Espiritualitat hindú

Jordi Esteban Fuentes, artista plàstic, director i professor del centre Aditya, amics del ioga (Girona, 1997), certificat en ioga IYENGAR pel R.I.M.Y. de Pune, (Índia) i membre del Seminari Raimon Panikkar - UdG, farà una aproximació a alguns aspectes essencials del Dharma hindú, entenent aquest com a un camí perenne i universal d’harmonització entre matèria i esperit, entre la persona i el Tot, tot i seguint els fils (sūtra) de l’obra i el Fons Raimon Panikkar.